HTML

DNS a fazékban

A blog célja kettős: egyrészt magamnak tárolok feljegyzéseket, másrészt ha valakit érdekel, bepillantást nyerhet a kutatásba, a kutatók hétköznapjaiba.

Friss topikok

  • VasMacska: Köszönöm - a többi olvasó nevében is - az információt! Igen, a Google "Scholar" elég sok mindent i... (2012.01.05. 00:11) Adatbázisokról
  • VasMacska: @pottyosgaloca: Örülök, ha segítettem. Azt azért fontos látni, hogy az itt leírtak koránt sem hely... (2011.11.26. 23:53) Immuncitokémia, western blot és társaik
  • VasMacska: @karvajfog: Köszönöm, jogos, javítva... Ilyen, amikor az magyaráz, akinek fogalma sincs róla... :-... (2011.05.04. 23:18) Sejttenyésztés
  • VasMacska: Köszi a novellát, érdekes. Nem gondolnám, hogy kiléptünk az evolúcióból, sőt! A technológiai vívm... (2011.04.07. 20:28) Egy elméletről - szigorúan szubjektíven

Linkblog

Hosszú hétvége

VasMacska 2011.03.14. 23:12

   A hosszú hétvége azért jó, mert ha be kell mennie az embernek dolgoznia, többé-kevésbé élvezheti a nyugodt, békés munka ízét, anélkül, hogy valaki beleszólna. Ez természetesen azt is magában rejti, hogy ha segítségre van szükség, az nincs. Ha csak nem találunk még egy elvetemültet, aki bejött dolgozni. Vagy a munkája bekényszerítette.

   No, mi is történt? Csütörtökön és pénteken sejtek lettek leoltva további vizsgálatokra. A tervezésnél figyelembe kellett venni, hogy vasárnap nem érek rá, mert végre az igen kedvelt hobbymmal foglalkoztam. És ezúttal ebből nem engedtem. A sejtek egy részét szombaton elláttam, ekkor kezdődött az I61 kezelés, melynek időtartama 48 óra, tehát ma kellett legközelebb bemenni. Ez volt a csütörtöki leoltás. A péntekit ma vettem elő, ezeket a sejteket szimpla SR-nek tettem ki, több dózisban. Mindkét kísérlet korábbi vizsgálatok ismétlése. (I61 és SR magyarázata)

   Egy kísérlet nem kísérlet, egy eredmény nem eredmény, pláne, ha a kapott eredmények nem tetszenek, nem azt mutatják, amit várunk, vagy feltehetően a kísérletbe hiba csúszott. Általában, ha háromszor nagyjából ugyanaz jön ki, az eredményt elfogadjuk.

   Itt tennék is egy kitérőt az orvosi vizsgálatok pontosságáról ill. megbízhatóságáról. Ez természetesen nem általánosítható, nem igaz egy rtg. felvételre, vagy durva elváltozás kimutatására. De nézzünk egy vérnyomásmérést! Elmegyünk az orvoshoz, megméri, jó, alacsony vagy magas, felírják, ez van. Vagy vérévétel, glükóz (szőlőcukor, vércukor) mérés. Kijött az eredmény, azt könyveljük el.

   Valaki elmegy az orvoshoz. Ezt általában senki sem egészségesen teszi. Izgul, ideges. Megmérik a vérnyomását, milyen lesz? Magas... Van akinek a fehér köpeny láttán felmegy a vérnyomása (nekem is, de nekem másért... Mondjuk fogorvosnál már majdnem haltam meg pszichés alapon.). Tehát maga a vizsgálat befolyásolja az eredményt. Vércukor-szint; normál értéke 4,5-5,4 mM/L (milliMol egy liter vérben, azaz 0,81-0,92 gramm cukor 1 liter vérben; az optimális értékek is változnak, van aki szerint normálérték 3,3-6,1 mM/L). A vizsgálatot éhgyomorra kell végezni (semmi nem fogyasztunk előtte 6 órán át). Ha megiszunk egy kávét, az máris emelni fog. Láttam 11 feletti vércukorszintet is, élő emberen (szőlőcukor-fogyasztás után), ez teljesen természetes. Tehát, ezek az eredmények nem igazi eredmények, ezeket ismételném 3-5-ször, és vagy ezek átlagát könyvelném el, vagy valamiféle statisztikát készítenék. De kinek van erre ideje, és/vagy pénze? Ennyi erről. :-)

   Tehát korábbi kísérleteket ismétlek. Biológiai rendszerben általános, hogy kétszer megcsináljuk ugyanazt, és nem ugyanaz jön ki. Ha nagyon eltérőek az eredmények, az gyanús. Ha nagyjából hasonlóak, elfogadjuk (és reméljük, hogy nem véletlenül, vagy módszertani hiba miatt lettek hasonlóak).

   A cinkes a mostani kísérletekben, hogy nem ugyanúgy végzem őket, mint korábban; a sejtek egy nappal tovább nőnek, mint szoktak. Természetesen vittem fel a lemezekre kontrollokat, melyek az ebből következő hibákat hivatottak demonstrálni. A mai (első) mérés szerint, bár a sejtek jobban nőttek, mint vártam, a kísérlet időtartama alatt nem fogják "túlnőni" magukat. (Ha mégis, ezt az értékelésnél majd figyelembe veszem).

   Azt hiszem, itt az ideje, hogy írjak egy bejegyzést a sejttenyésztésről. Bizonyára néhány Olvasó számára fantasztikusan hangzik, a következő írásból kiderül, hogy nem az. Csak egy szövetdarab, egy megfelelő labor, megfelelő vegyszerek, és némi szerencse kell hozzá. Tapasztalat nem árt, de nem elengedhetetlen.

Címkék: kutatás dnsafazekban sejtkultura

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dnsafazekban.blog.hu/api/trackback/id/tr292740086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása