HTML

DNS a fazékban

A blog célja kettős: egyrészt magamnak tárolok feljegyzéseket, másrészt ha valakit érdekel, bepillantást nyerhet a kutatásba, a kutatók hétköznapjaiba.

Friss topikok

  • VasMacska: Köszönöm - a többi olvasó nevében is - az információt! Igen, a Google "Scholar" elég sok mindent i... (2012.01.05. 00:11) Adatbázisokról
  • VasMacska: @pottyosgaloca: Örülök, ha segítettem. Azt azért fontos látni, hogy az itt leírtak koránt sem hely... (2011.11.26. 23:53) Immuncitokémia, western blot és társaik
  • VasMacska: @karvajfog: Köszönöm, jogos, javítva... Ilyen, amikor az magyaráz, akinek fogalma sincs róla... :-... (2011.05.04. 23:18) Sejttenyésztés
  • VasMacska: Köszi a novellát, érdekes. Nem gondolnám, hogy kiléptünk az evolúcióból, sőt! A technológiai vívm... (2011.04.07. 20:28) Egy elméletről - szigorúan szubjektíven

Linkblog

Megjött! - a bürokrácia csodái

VasMacska 2011.03.04. 18:02

   Akkor kezdjük. Most csak nyersen leírom a mai eseményeket egy kis történettel. A későbbiekben áttekintjük, hogy mi is az amivel foglalkozunk, illetve foglalkoznunk kellene.

   Elöljáróban annyit, hogy ezt a kutatást nem én kezdtem. Más kezdte, de abbahagyta.

   A szakirodalomból már elég jól ismert, hogy az "SR" hatására a DNS károsodik. A károsodott DNS nagyjából egyenlő a halállal, de mindenképp nagyon veszélyes dolog, ezért a szervezet rendelkezik DNS-javító rendszerekkel. Ezek elég összetett, soktényezős rendszerek. Van egy fehérje, amit mostantól DKIG-nek fogok nevezni, ami SR hatására elkezd működni, irányítva a DNS javítását.

   Amit a kutatást elkezdő kollégák megfigyeltek, az az, hogy egy I61 nevű (egész pontosan általam kitalált fantázianevű) anyag sejttenyészethez adását követően a sejtekben több lesz a DKIG, ezzel a sejtek felkészültebben várják az SR támadásait. Hát ez ugye egy nagyon jó dolog lehetne.

   A feladatunk, hogy ezt a megfigyelést megerősítsük, illetve gondolkodjunk a "hogyantovább"-on. A probléma csak az volt, hogy eléggé fogytán volt az I61-ünk, ezért rendelni kellett a gyártó cégtől. A rendelés január 21.-én meg is történt. Vártunk egy jó hónapot, de semmi, a kísérletek álltak. Elmentem hát a kereskedelmi ügyekkel foglalkozó munkatársunkhoz, kérdezvén, hogy hát mi is van, a szállítási idők 2-3 naptól 1-2 hétig szoktak tartani, de közben csak elment egy hónap.

   A rendelés menetéről: kitalálom, hogy mi is kellene. Megnézem, hogy ki, vagy kik gyártják. Kérek árajánlatokat, hogy mennyibe is kerülnek a dolgok. Eldöntöm, hogy melyik kell (általában nyilván az olcsóbb, kivéve ha tudott, hogy az olyan is...). Mivel ez egy szintetikus anyag, ha lenne cuccod, Te is megcsinálnád otthon, ha leírják, hogy mit mivel önts össze, úgy döntöttünk, jó az olcsó is. Meg amúgy is lehet reklamálni. Szerencsére ezen a területen nem sóznak az emberre gagyit. Mondjuk ára is van, ez a cucc viszonylag olcsó, egy milligramm "csak" 30.000 Ft. Ezt követően az egész egység kereskedelmi részlegének elküldöm a kívánságomat egy "Rendelés" formájában, mellékelem az árajánlatot és várok. Majd megérkezik a cucc.

   Most is ez volt, csak vártam egy hónapot. Elmentem tehát a fent említett munkelyi hölgyhöz, aki nem értette a problémát, így felhívta a "Főkereskedőket", hogy mi van. Hát az volt, hogy a Rendelőlapon rendeltünk egy csomó dolgot (a többi dolog meg is jött amúgy kb. 1 hét alatt), az általam áhított I61 a második oldalon volt, de a kereskedelmi részlegen ELFELEJTETTEK LAPOZNI, így el sem ment a rendelésem. Hát így megy ez, ha az ember haladni akar...

   És akkor jött a kavarodás, az ujjal mutogatás, a "senki nem tehet róla", meg ami lenni szokott. Aztán még pár nap, pár telefon (az is szép a sztoriban, hogy egyszerre többen is intéztük ugyanazt, ilyet sem szabad! :-)), míg ma végre, másfél hónap alatt megjött a kis drága. Tettem is a hűtőbe, az elpakolt kísérleti terveket vehetem elő újra, és a másfél hónappal ezelőtti lelkesedést újra felszítva már folytatódhatnak is a kísérletek.

 

Ez a második bejegyzésem. Úgy tűnik, uralom a rendszert! Eddig... :-)

Címkék: kutatás bürokrácia sejtkultura

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dnsafazekban.blog.hu/api/trackback/id/tr872710553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása