HTML

DNS a fazékban

A blog célja kettős: egyrészt magamnak tárolok feljegyzéseket, másrészt ha valakit érdekel, bepillantást nyerhet a kutatásba, a kutatók hétköznapjaiba.

Friss topikok

  • VasMacska: Köszönöm - a többi olvasó nevében is - az információt! Igen, a Google "Scholar" elég sok mindent i... (2012.01.05. 00:11) Adatbázisokról
  • VasMacska: @pottyosgaloca: Örülök, ha segítettem. Azt azért fontos látni, hogy az itt leírtak koránt sem hely... (2011.11.26. 23:53) Immuncitokémia, western blot és társaik
  • VasMacska: @karvajfog: Köszönöm, jogos, javítva... Ilyen, amikor az magyaráz, akinek fogalma sincs róla... :-... (2011.05.04. 23:18) Sejttenyésztés
  • VasMacska: Köszi a novellát, érdekes. Nem gondolnám, hogy kiléptünk az evolúcióból, sőt! A technológiai vívm... (2011.04.07. 20:28) Egy elméletről - szigorúan szubjektíven

Linkblog

Diplomaosztók környékén

VasMacska 2011.06.25. 15:41

   Az ember általában beiratkozik az egyetemre, néhányan még azt is tudják, hogy mit akarnak majd. Sokan tudják, majd a képzés alatt rájönnek, hogy az úgy nem fog menni, ahogy elképzelték. Vannak akik már a beiratkozáskor rendelkeznek kellő mennyiségű és minőségű információval ahhoz, hogy tudják, hogyan érik el céljaikat gyorsan és relatíve könnyen. Vannak, akik azért iratkoznak be, mert érettségi után még "kell csinálni valamit". És még biztosan sok alternatíva van...

   A képzés során aztán az ember sok mindent tanul. Nem csak a tananyagot, az életet is. Van, aki elbulizza az első néhány évet. Van aki annyira, hogy pár év után nem is folytatja. Esetleg képzést, vagy intézményt vált. Van aki a képzés idejét 60 v. több százalékkal meg is nyújtja. Van aki pontosan végez. Akik tudják a céljukat, általában "időben" végeznek, többé-kevésbé jó eredménnyel, és a képzés rugalmasságát kihasználva valamilyen területre specializálódnak is.

   A képzési idő végén abszolutoriumot szereznek, majd államvizsgáznak. Ez elég nagy para szokott lenni. Pedig az érettségin mindenki tapasztalhatta, hogy ezek a nagy lezáró vizsgák annyira már nem komolyak. A semmire azért nem adják meg a "papírt". Az államvizsgát pár órával (ha van annyi) egy hatalmas berúgás követi. Ez már mindenkinek a magánügye, ugye. De mi is történt? Lezáródott egy korszak. Nincs több vizsga, zh, beadandó, kutatás. Az államvizsgára készülés és maga a vizsga a többségnek igen stresszes. ÉS ezen egy fél óra alatt túljut az ember. Ez egy igen varázslatos érzés. Hogy ki hogyan dolgozza fel, az megint egy másik kérdés.

    Van aki teljesen elszáll magától. Mintha nem kapna évi több ezer ember diplomát (a legdurvább kérdés: van szükség ennyi felsőfokú képzettséggel rendelkező emberre?). Van aki nem hiszi el (mintha nem 4-6 évet ezen dolgozott volna). Van akinek már van állása (szerencsés). Van aki az egekben jár, de később leszáll a földre, és elgondolkodik a hogyantovábbon.

   Hogyan tovább. Senkire sincs ráírva, hogy diplomás. Semmi nem változik. A menetrend nem lesz jobb, a buszok nem pontosabbak, a kenyér nem olcsóbb, az emberek nem mosolyognak szebben az utcán. Adott esetben ugyanúgy kizsebelnek...

   Lehet  munkát keresni, ami diplomával sem könnyű. Egyrészt, mert diplomával már sok helyre nem is veszik fel az embert (túlképzettség). Sok helyen pedig óriási a verseny, hiszen rengeteg sok diplomás van. Az állásinterjúk sokfélék, nem megyek bele. Hallottam olyanról, ahol nem beszélgetés ("vizsga") volt, hanem gyakorlat. Itt vannak az oldatok, itt a pipetta, csinálj egy ilyen és ilyen puffert! Engem is meglepett. De valahol igazuk van.

   A képzés felhígult, szinte mindenkit felvesznek egyetemre, és mindenki kap is diplomát, a dolog csak idő kérdése. Az oktatás minősége intézményenként változik. Gyakori, hogy az egyetemi/főiskolai tananyag elavult. Biológia területén legalább is ezt tapasztaltam. Az órán megemlített "friss csúcstechnika" már rég a rutin része. A képzés talán nem elég alapos. A hallgató felkészül az egyes zh-kra, vizsgákra, de a kőkemény alapok nincsenek meg. A hallgató sokszor nem látja egyben az egész képzését. Hogy ez kinek a hibája, azt megint ne boncolgassuk...

   Egy álláspályázatnál a referencia sokszor többet ér mint a "papír". A papír csak legyen meg. Hogy mit tudunk, azt pedig az interjún kiderítik. Azt mindenképp, hogy ami az állás betöltéséhez szükséges, megvan-e.

   Nem szép dolgok ezek így diplomaosztók környékére, bocsi... Mi a szép? Már nem is tudom... :-) Szép, hogy az embernek a képzése során lehetősége van megnézni, hogy hogyan is működnek a dolgok. Nem tanítják, de ha valakit érdekel, meg tudja nézni. Lehet kapcsolatokat építeni, melyeknek a jövőben még sok hasznát vehetjük. Meg lehet tanulni a törzsanyagot, amikből le kell vizsgázni, és ezen felül még rengeteg anyaghoz hozzá lehet férni. A koliban a jó nettel sok pornót lehet tölteni gyorsan, lehet online játékokat játszani (nem is beszélve a géptermek LAN-party-jairól), de hozzá lehet férni óriási adatbázisokhoz. Ja, azt lehet, hogy nem annyira tanítják, hogy hogyan, és mihez érdemes hozzáférni, de a lehetőség megvan. A diplomamunka elkészítésekor bele lehet kóstolni a kutatásba. Lehet diplomamunkára hajtani, de lehet többre is. A publikációs kényszer következtében gondolom senkinek nem mondják azt, hogy "ne dolgozz annyit, mert még születik egy cikk!" Egy nagy egyetemen a választék bőséges. Egy kicsiről el lehet menni, vagy lehet kooperálni egy nagyobbal is.

   Hmm. Megint nem sikerült csupa szépet írnom. Diploma pipa. Lehet vele állást keresni, el lehet vele jól helyezkedni, és utcát seperni is. Lehet céget alapítani, a diplomát meg kitenni a falra. El lehet menni vele külföldre. És lehet még tovább is tanulni. 5-6 diploma, 2-3 doktori fokozat is lehet.

   Mindegy mit csinálunk, csináljuk jól. Próbáljunk visszaemlékezni, konklúziókat leszűrni. Tartsuk a kapcsolatot azokkal, akikkel érdemes. De legfőképpen pihenjünk egy kicsit. Most lehet. De ne feledjük, hogy nem történt semmi a világban. Az igazi móka talán csak most kezdődik!

   Gratulálok minden kedves friss diplomásnak, és kívánom, hogy a megszerzett tudásukkal sikerüljön jól sáfárkodni, nem feledve a képzés során kapott alapvető irányvonalakat, mert irányvonalakat biztos mindenki kapott - aki bejárt és nem aludt!

Címkék: előadás diploma számítástechnika értelem tudományos folyóirat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dnsafazekban.blog.hu/api/trackback/id/tr993013886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása